بادام درختی متعلق به خانواده روزاسهآ است و محصول آن جزو دانههای خوراکی به شمار میآید. پوست تنه این درخت بسته به نوع و جنس گونه، به رنگهای خاکستری یا قهوهای بوده و گلهایی صورتی رنگ دارد. میوهی این درخت سبز رنگ بوده و مغز آن به فرم خام یا خشک به صورت تازهخوری، خشکبار، کره، روغن، آرد، شربت و ... در صنایع غذایی، بهداشتی و صنعت داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد. عمر مفید اقتصادی این درخت در حالت عادی بیش از 30 سال میباشد و میتوان با مدیریت بهینه و تشخیص به موقع و صحیح بیماری های درخت بادام و نیز آفاتی که درختان بادام را هدف قرار میدهند، طول عمر آن را تا مرز 40 سال نیز افزایش داد.
بادام یکی از مهمترین گیاهان در صنعت باغبانی کشور محسوب میشود. این محصول استراتژیک هدف حمله آفات متعددی چون؛ عوامل میکروبی و قارچی و نیز حشراتی چون شته و مورچه قرار میگیرد. درختان بادام همچنین به موجب ابتلا به بیماریهای مختلفی که بر اثر عوامل باکتریایی، قارچی، ویروسی یا عوامل زنده (آفات و حشرات) ایجاد می شوند، آسیبهای جدی میبینند. از این رو به سبب اهمیت این موضوع قصد داریم تا در ادامه این مقاله شما را با انواع آفات درخت بادام و بیماریهای رایج آن و نیز روشهای مقابله با هر کدام آشنا نماییم.
آفات درخت بادام به طور مشخص میتوانند موجب تغییر شکل گلها، فرم برگها و نیز ایجاد لکههای زرد رنگ بر روی برگهای این درخت شوند. مهمترین انواع این آفات عبارتند از:
زنبور مغزخوار بادام، یکی از شایعترین آفات درخت بادام
این آفت یکی از مهمترین و شایعترین انواع آفات درختان بادام است و به طور مشخص مغز میوه درخت بادام را هدف تهاجم قرار داده و از آن تغذیه میکند. در این شرایط تعداد زیادی از بادامهای آلوده شروع به ریزش میکنند. لاروهای این حشره همچنین پس از خروج از تخم به سمت مغز حرکت کرده و ضمن تغذیه از آن، مغز بادام را از درون پوک میکنند.
روش مقابله با آفت زنبور مغزخوار بادام: بهترین شیوه مقابله با این آفت در وهله اول، کنترل شیوع و گسترش آن آن در باغ از طریق حذف میوه و بقایای گیاهی آلوده و نیز رعایت بهداشت زراعی در باغات بادام میباشد. علاوه بر این میتوان جهت از بین بردن حشرات بالغ گیاهان را با استفاده از سموم حشرهکشی همچون دیازینون، دلتامترین و اتیون نیز سم پاشی کرد.
آفت زنبور مغزخوار بادام
سرشاخهخوار بادام یکی از مهمترین انواع آفات درختان بادام
آفت سرشاخهخوار یکی از زیانبارترین آفات درخت بادام است. لاروهای این حشره با ورود به بافت شاخههای تازه تشکیل شده و تغذیه از قسمت مرکزی آنها موجب خشکی سرشاخههای درخت بادام میشوند. آفت سپردار سفید یکی از مهمترین نوع این آفات به شمار میآید که سرشاخههای فرعی درخت بادام را هدف قرار میدهد.
روش مقابله با آفت سرشاخهخوار: یکی از موثرترین روشها جهت کنترل شیوع این آفت، حذف و امحای سرشاخههای آلوده میباشد. همچنین میتوانید از روشهایی نظیر سم پاشی زمستانه درختان با استفاده از روغن ولک و اتیون یا سم پاشی دوره ای با استفاده از سم دیازینون جهت کنترل جمعیت این آفت استفاده کنید.
آفت سپردار سفید بادام
گونههای مختلف شپشک
شپشک یکی دیگر از انواع آفات درختان بادام است که ضمن تغذیه از شیره گیاه، درختان را تضعیف و قدرت عملکرد و باردهی آنها را تضعیف مینماید. برخی از انواع شپشکها از میوه بادام نیز تغذیه میکنند. مهمترین نوع این آفات، آفت شپشک نخودی بادام میباشد که منحصراً از شاخههای تازه تغذیه مینماید. روش مقابله با انواع شپشکها: موثرترین راهکار مقابله با این آفت، استفاده از روغنپاشی زمستانه است. با این وجود میتوان از سم پاشی درختان با استفاده از سموم دیازینون، دورسبان و اتیون نیز جهت کاهش جمعیت این آفات استفاده کرد.
آفت شپشک نخودی بادام
گونههای مختلف شته
شتهها یکی دیگر از رایجترین انواع آفات درخت بادام هستند که علاوه بر تغذیه از شیره درخت بادام، فضولات چسبندهای به نام عسلک نیز ایجاد میکنند که موجب رشد عوامل قارچی بر روی درخت بادام میگردد. این نوع آفات همچنین موجب پیچ خوردن برگ درختان بادام نیز میشوند. از جمله مهمترین این شتهها میتوان به آفات شته سبز، شته آردی، شته سبز هلو و شته خالدار هلو اشاره کرد.
روش مقابله با آفت شته درخت بادام: در مقابله با این نمونه از انواع آفات درختان بادام میبایست در ابتدا نوع شته را شناسایی کرد، سپس نسبت به کنترل شیوع آن در باغات اقدام کرد. راه دیگر مقابله با این آفات سم پاشی درختان با استفاده از سموم سیستماتیکی نظیر سم پریمیکارب و ایمیداکلوپراید است.
آفت شته آردی بادام
انواع سوسکها و پروانههای پوستخوار
این نوع حشرات از جمله شایعترین آفات درخت بادام به خصوص در نواحی زیر کشت دیم هستند. از جمله مهمترین نوع این آفات میتوان به آفت سوسک پوستخوار، سوسک شاخک بلند رزاسه، پوستخوار مدیترانهای و آفت پروانه پوستخوار درختان میوه اشاره کرد. لارو این حشرات ضمن تغذیه از پوست زنده درخت بادام موجب تضعیف درختان، اختلال در انتقال شیره گیاهی و نیز ترشح صمغ و شیرآبه از تنه درختان میشوند.
روش مقابله با سوسکها و پروانههای پوستخوار: بهترین راهکار در زمینه مقابله با این آفات، تقویت درختان از طریق تغذیه و کوددهی مناسب میباشد. با این وجود میتوان از طریق سم پاشی درختان با استفاده از سمومی نظیر مالاتیون، دیازینون و دلتامترین جمعیت حشرات بالغ را کنترل کرد.
آفت سوسک شاخک بلند رزاسه
انواع کرم طوقه و ریشه
کرمهای طوقه و ریشه یکی از شایعترین انواع آفات درختان بادام هستند، که با تهاجم به ناحیه طوقه و ریشه درختان بادام از بافت این نواحی تغذیه میکنند. از جمله مهمترین این آفات میتوان آفت کرم سفید ریشه را نام برد. این نوع آفات با تغذیه از ناحیه طوقه و قطع اتصال ریشههای اصلی، موجب بر هم خوردن تعادل مواد غذایی در گیاه شده و ضمن تضعیف درختان بادام و ایجاد زردی در برگها، شرایط را برای ورود پاتوژنهای قارچی به ساختار گیاه تسهیل میکنند.
روش مقابله با کرمهای طوقه و ریشه: بهترین راهکار در این زمینه، تقویت گیاه با استفاده از برنامه تغذیهای و کودی مناسب و استفاده از عملیات زراعی نظیر شخم عمیق یا استفاده از یخآب زمستانه است. همچنین میتوانید از سموم سایپرمترین، دیازینون و تیودیکارب جهت کنترل گسترش این آفات استفاده نمایید.
آفت کرم سفید ریشه بادام
انواع کنه
کنهها از جمله آفات درخت بادام هستند که علیرغم جثه کوچک قدرت تکثیر بالایی دارند. مهمترین نوع این کنهها که به کنه تار عنکبوتی شهرت دارد، تارهای نازکی شبیه به تار عنکبوت بر روی برگها ایجاد میکند. شیوع این آفت موجب ایجاد حالت رنگپریدگی سوزنی شکل در برگها و ریزش تدریجی آنها میگردد.
روش مقابله با کنهها: کنهها ارگانیسمهایی پلیفاژ هستند، به همین دلیل به سرعت در برابر سموم از خود مقاومت نشان میدهند. بنابراین بهترین راهکار مقابله با آنها مبارزه تلفیقی است. از این رو میتوان حذف بقایای آلوده گیاهی، سم پاشی با روغن زمستانه، کنترل علفهای هرز و سم پاشی دورهای با استفاده از سموم نیسورون، نئورون، آبامکتین و پروپارژیت را در کنترل این آفات موثر دانست.
آفت کنه تار عنکبوتی بادام
آفات و بیماری های درخت بادام هر یک منشأ به خصوصی دارند و علائم و آسیبهای متفاوتی را در درخت بادام ایجاد میکنند. شایعترین نوع این بیماریها عبارتند از:
بیماری لکه آجری بادام، یکی از شایع ترین بیماری های درخت بادام
لکه آجری نوعی بیماری قارچی و یکی از تهاجمیترین بیماری های درخت بادام است که برگ درخت را هدف قرار میدهد. عامل ایجاد کننده این بیماری، قارچ Polystigma ochraceum است. گسترش این بیماری در باغات بادام سبب ایجاد لکههای آجری رنگ در سطح برگها میگردد. شیوع این بیماری موجب کاهش میزان فتوسنتز و کاهش 30 درصدی عملکرد محصول میشود.
روش کنترل بیماری لکه آجری بادام: اولین راهکار درمانی جهت کنترل این بیماری، از بین بردن بقایای گیاهی آلوده به جای مانده از فصل زراعی قبل است. در وهله دوم و تنها پس از ریزش گلبرگها میتوان درختان را با استفاده از سموم کاپتان، مانکوزب و بردو سم پاشی کرد.
بیماری لکه آجری بادام
بیماری لکه غربالی بادام
دومین بیماری برگی شایع در میان درختان بادام، لکه غربالی است. این بیماری نیز جزو بیماریهای قارچی درخت بادام به شمار میآید و عامل ایجاد کننده آن نوعی قارچ با نام Stigmina Carpophila میباشد. فعالیت این قارچ موجب ایجاد لکههای زرد رنگ در سطح برگ، نکروزه شدن و ریزش ناحیه مورد تهاجم میشوند از این رو، پس از مدتی سطح برگ به شکل مشبک در میآید. لکههای ناشی از این بیماری گاه به شکل جوشهای قرمز رنگ بر سطح چغالههای بادام پدیدار می شود.
روش کنترل بیماری لکه غربالی بادام: موثرترین شیوه کنترل این نوع از بیماری های درخت بادام، سم پاشی زمستانه درختان با استفاده از مخلوط روغن زمستانه و سم بردو است. علاوه بر این میتوان از سموم کاپتان و مانکوزب نیز در طول فصل جهت کنترل این بیماری استفاده کرد.
بیماری لکه غربالی بادام
بیماری گال طوقه بادام، از جمله مخربترین بیماری های درخت بادام
بیماری باکتریایی گال طوقه یکی از زیانبارترین انواع بیماری های درخت بادام است و عامل ایجاد کننده آن، نوعی باکتری به نام Agrobacterium tumefaciens میباشد. این باکتری با در دست گرفتن چرخه تکثیر سلولی در درختان بادام و ایجاد اختلال در مکانیسم آن، سبب تکثیر سرطانی سلولها و ایجاد برجستگیهای غده مانند (گال) در ناحیه طوقه درخت میشود. ایجاد گال در ناحیه طوقه موجب بر هم خوردن تعادل سیستم آوندی، ترشح صمغ، تسهیل ورود قارچ به بافت گیاهی، تضعیف و در نهایت خشک شدن گیاه میشود.
روش کنترل بیماری گال طوقه بادام: یکی از موثرترین راهکارهای درمان این بیماری، پیشگیری از شیوع بیماری از طریق رعایت بهداشت زراعی و نیز استفاده از پایه نهالهای اصلاح شده پیوندی است. شما میتوانید آن را از نهالستانهایی چون بیونهال تهیه نمایید. علاوه بر این میبایست حتی الامکان از آسیب دیدن تنه و ناحیه طوقه پیشگیری نمایید.
بیماری گال طوقه بادام
بیماری پوسیدگی ریشه
پوسیدگی ریشه یکی از مهمترین بیماری های درخت بادام است که منشا قارچی دارد. قارچهای مختلفی میتوانند زمینهساز ایجاد این بیماری شوند. این بیماری شامل پوسیدگی فیتوفتورایی، رزلینیایی و پوسیدگی آرمیلاریایی میشود. عاملین قارچی موجب ایجاد آلودگی و پوسیدگی در ناحیه ریشه و گاهاً طوقه شده و منجر به پژمردگی و ریزش برگها، تضعیف درخت، اختلال در سیستم آوندی و در نتیجه خشک شدن درختان بادام میشوند.
روش کنترل بیماری پوسیدگی ریشه بادام: بهترین راهکار جهت مقابله با این نوع از بیماری های درخت بادام خرید نهال اصالتدار و سالم است. علاوه بر این استفاده از روشهایی چون تصحیح شیب، شیوه آبیاری و زهکشی زمین میتواند بسیار موثر باشد. همچنین میتوان درختان را با استفاده از قارچکشهایی چون ایپرودیون، تیوفانات متیل و کاربندازیم به صورت دورهای سم پاشی کرد.
بیماری پوسیدگی ریشه بادام
بیماری سفیدک سطحی بادام از جمله مهمترین بیماری های درخت بادام
سفیدک سطحی نوعی بیماری برگی و یکی از مهمترین بیماری های درخت بادام است. عامل این بیماری، قارچی به نام Phyllactinia guttata است که با رشد در ناحیه پشت برگ، لایه ای از ریسههای قارچی سفید رنگ ایجاد میکند. این امر موجب ایجاد لکههای آجری در سطح برگ، خزان زودرس و ریزش برگها میشود.
روش کنترل بیماری سفیدک سطحی بادام: کارآمدترین راهکار در این زمینه، استفاده از هرس مناسب جهت افزایش نور و کاهش رطوبت دریافتی درخت و سم پاشی درختان با استفاده از سمومی نظیر پنکونازول و کرزوکسیم متیل است.
بیماری سفیدک سطحی بادام
بیماری صمغ زدگی تنه
یکی دیگر از انواع بیماری های درخت بادام، صمغزدگی تنه است. این بیماری می تواند بر اثر عوامل مختلف قارچی، باکتریایی، حشرات و سرمای سخت زمستانه ایجاد شود. از جمله عوارض این بیماری بروز اختلال در سیستم آوندی و در نتیجه ترشح صمغ از تنه درخت میباشد.
روش کنترل بیماری صمغ زدگی تنه: بهترین راهکار در این خصوص استفاده از تغذیه و برنامه کودی مناسب، کندن صمغها، تراشیدن بخشهای آلوده تنه و پانسمان ناحیه با مخلوط بردو میباشد.
بیماری صمغ زدگی تنه
بیماری پژمردگی آوندی (پژمردگی ورتیسیلیومی)
پژمردگی ورتیسیلیومی یکی از مخربترین انواع بیماری های درخت بادام است که توسط عاملین قارچی از جمله ورتیسیلیومها ایجاد میشود. این قارچ موجب مسدود شدن و تغییر ساختارهای آوندی و بروز اختلال در انتقال شیره آوندی و تضعیف درخت میشود. همچنین این بیماری موجب خشکیدگی سرشاخهها، ریزش ناگهانی میوهها و صمغزدگی تنه درختان بادام میشود.
روش درمان بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی بادام: مناسبترین روش در زمینه کنترل این بیماری تغذیه مناسب درختان با کودهای پتاسیمدار میباشد. علاوه بر این میتوان درختان را با استفاده از سموم قارچکشی چون مخلوط ایپرودیون و کاربندازیم و نیز تیوفانات متیل سم پاشی کرد.
بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی بادام
جمعبندی
روشهای مقابله با بیماریها و آفات درخت بادام متنوع بوده و شامل اقدامات پیشگیرانه، سم پاشی و ... میشود. از آنجایی که سموم شیمیایی اثرات سوء بسیاری بر سلامت محیط زیست و درختان بادام دارند، بهترین راهکار استفاده از اقدامات پیشگیرانه است. شما میتوانید در راستای مدیریت باغات بادام خود از خدمات مشاوره تیم بیونهال استفاده نمایید. بیونهال سابقهای طولانی در زمینه تولید نهالهای اصیل و اصلاح شده بادام دارد و میتواند بهترین شیوههای مدیریت آفات و بیماری های درخت بادام را به شما آموزش دهد.
بیونهال مرجع تخصصی تولید، اصلاح نژاد و عرضه ارقام نهال مثمر و غیر مثمر، ارقام کشت بافت، واریته های کمیاب و لاکچری با رعایت کامل اصول فنی و علمی،
شرکت بیونهال با تکیه بر اعتماد مشتریانش توانسته یکی از مهم ترین و بزرگترین قطب ارائه خدمات و محصولات کشاورزی درسطح کشور باشد.
محصولاتی که ما تولید میکنیم بدلیل کیفیت کم نظیر آن در بازار بصورت یک انتخاب درست مطرح می شود. بزرگترین سرمایه ما اعتماد چندین ساله و رضایت مشتریان و احترام متقابل بین شرکت و مشتری می باشد.
ما همواره بر اصل اعتماد سازی پایبند هستیم که باعث بدست آوردن مشتری وفادار میشود، شرکت بیونهال تمامی محصولات خود را با ضمانت صددرصدی بی قید وشرط ارائه میکند.
همین امر سبب شده تا اعتماد و اطمینان قلبی شما عزیزان به همکاری با مجموعه ما فراهم گردد.